Tájékoztatjuk az "EU legislation on cookies" törvény értelmében, hogy az oldal kizárólag a működéséhez cookie-kat használhat, amely semmi személyes információt nem továbbít! 

Chen Shi Xinyi Hunyuan Tai Ji Quan

"A gyengédség az erőt nemessé csiszolja..."

Tián Xiùchén

(1917 - 1984)

田秀臣

著名陈式太极拳家。河北完县人。幼年体弱,习武以强身。1935 年在北京师从武术名家唐凤享习练形意拳,以及少林拳, 器械等。 20 世纪40 年代开始随陈发科学习陈式太极拳。
由于拳法精进,功夫纯正,受陈发科秀托在棉花胡同代师传艺。
1961 年起,在东单花园传授陈式太极拳,很好地保授了陈发科太极拳风貌,气韵生动, 神意饱满, 舒展大方,内外合一。
以北京陈式太极拳重要代表人物。1978 年应北京体育学院武术教研宝邀请, 在学院内传授陈式太极拳,体院教师 阚桂香刘玉萍周佩芳 等皆随其学习,在教学期间,拍摄了陈式太极拳资料
片。80 年代与冯志强等共同筹建北京陈式太极拳研究会,1983 年研究会成立, 担任副会长。其侄田秋田,田秋信, 田秋茂 皆为北京太极拳名人。

Híres Chen stílusú Taijiquan mester. Hebei tartomány, Wan járásából származik. Fiatal korában gyenge testalkata miatt, a harcművészet tanulásától várta megerősödését. 1935-ben Pekingben, a híres harcművész mestertől, Táng Fèngxiǎng-tól tanulta Xingyiquan stílust, Shaolin bokszot és a fegyvereket.

A XX. század 40-es éveiben kezdte tanulni Chén Fākē-től, a Chen stílusú Taijiquant. Mivel mozdulatai kifinomultak, tiszták és begyakorlottak voltak, Chen Fake rábízta a Vatta-sikátorban1 levő iskola tanítását. 1961-től a Dongdan parkban2 adta tovább tudását, jól megőrizve a Chen Fake mester által tanított Taijiquan jellegzetességeit; a lélegzet élő harmóniáját, a duzzadó szellemet, a nyugodtan kisimult és természetesen kötetlen, a belsőt a külsővel egyesítő mozgást.

A pekingi Chen stílusú Taijiquan fontos képviselője volt. 1978-tól, eleget téve a Pekingi Testnevelési Főiskola Harcművészeti Kutató Intézet felkérésének, a Chen stílusú Taijiquant tanított a főiskolán.

A Testnevelési Főiskola tanárai: Kàn Guìxiāng, Liú Yùpíng, Zhōu Pèifāng3 tőle tanultak. Ez időszak4 alatt készítettek a Chen stílusú Taijiquanról filmfelvételt.

A 80-as években Féng Zhìqiáng5 mesterrel felvetették a Pekingi Chen stílusú Taijiquan Kutató-intézet6megalapítását, amit 1983-ban létre is hoztak, melynek Ő lett az igazgatóhelyettese. Unokaöccsei: Tián QiūtiánTián Qiūxìn és Tián Qiūmào7 a pekingi Taijiquan meghatározó személyiségei.

 

/A fordítás készült: 中国太极拳辞典, 人民体育出版社, 2005. 
Juhász Imre és Kiss János, 2007./


1 Utca, Peking nyugati részében. A 66 sz. ház Cai E蔡锷 (Liang Qichao, a késő császárkori reformpárt vezéralakja diákjának) háza, ma a Meteorológiai Intézet kollégiuma.

2 东单花园

3 Kàn Guìxiāng: (1945-…), ma is tanító mesternő, a 36 mozdulatos formagyakorlatot alkotója, Liú Yùpíng: (1956-…) a lökő kéz gyakorlatai kiemelkedők, Zhōu Pèifāng: orvos, több könyvet írt, amiben vizsgálta a taijiquan élettani hatásait is.

4 Lásd: ISBN 23154, 北京-人民体育出版社 1982.12

5 冯志强 (1928-) szintén Chen Fake tanítványa, a jelenlegi stílusvezető nagymester, a Hun Yuan irányzat alapító tagja.

6 北京陈式太极拳研究会

7 Ők jelenleg is Chen stílusú Taijiquant oktatnak Pekingben.