Tájékoztatjuk az "EU legislation on cookies" törvény értelmében, hogy az oldal kizárólag a működéséhez cookie-kat használhat, amely semmi személyes információt nem továbbít! 

Chen Shi Xinyi Hunyuan Tai Ji Quan

"A gyengédség az erőt nemessé csiszolja..."

A Chen stílusú Taiji különleges előnyei1

A Chen stílusú Taiji nem olyan elterjedt és népszerű, mint a Yang stílus. Mindkét stílus gyakorlataira vonatkozó alapelvek megegyeznek, a végrehajtásban mégis szembetűnő a különbség, ami abból adódik, hogy a Chen stílus más képességekre helyezi a hangsúlyt.

A Chen stílus nagy hangsúlyt helyez az úgynevezett „spirális erő” használatára. A test elcsavarodása préselő hatást vált ki a test izmaira, így a véredények és a nyirok utak hatékonyan ki tudnak ürülni. Amint a test elkezd visszacsavarodni, a véredények és a nyirok utak ismét megtelnek. Ez nagymértékben javítja a keringést, segíti a test és a vér tisztulását, méregtelenítését. A gyakorlatban, a test spirális, vagy csavarodó mozgása összehúzódásra, feszülésre és lazításra, elernyedésre készteti a test izmait, ezáltal jelentős terápiás értéket képvisel a keringési rendszer számára.

A Chen stílusú Taiji egyik fő technikai jellemzője, hogy „a lágyság és keménység kiegészíti egymást a gyors és lassú mozdulatokkal”. A gyakorlatok, ilyen változó dinamikával történő végrehajtása megköveteli a „belső erő”2vezetésének, irányításának képességét és a kiváló időzítést. Egy pekingi tanulmány szerint a Chen stílusú Taiji-t gyakorlók reflexei gyorsabbak, mint más stílust gyakorlóké. A gyakorlatokban, a lendületes és a kirobbanó dinamikájú mozdulatok különösen előnyösek azoknak az embereknek, akiknek szükségük van felgyülemlett feszültségük, vagy túlfűtött érzelmi állapotuk feloldására.

A Chen stílusú Taiji jelentős mennyiségű önvédelmi és harci alkalmazást tartalmaz. Nagy segítség egy gyakorló számára, hogy önvédelmi és harci alkalmazásokon keresztül megértheti a gyakorlatok mozdulatainak helyes végrehajtását és az életerő irányítását. Ez megbízható alapját adja az önvédelmi célú edzésnek és teljesen megfelelő, más harcművészeti tanulmányok teljesebbé tételéhez.

A Chen stílusú Taiji, jóval több kéz és ujjmozgást, ízületi nyújtást tartalmaz, mint más stílusok. Ez nagyon előnyös azoknak az embereknek, akik sokkal összetettebb gyakorlatot igényelnek a testük ízületeinek kezelésére, karbantartására.

A Chen stílusú Taiji élénk és általában mélyebb állást kíván más Taiji irányzatoknál. Gyors és erőteljes, kirobbanó mozdulatokat tartalmaz, mint az ökölütések és rúgások. Tartalmaz dinamikus ugrásokat, hajlékonyságot és egyensúlyérzéket megkövetelő mozgás elemeket. Ezek véghezvitele nagyobb erőfeszítést igényelnek. A gyakorló képességei, életkora, egészségi- és fizikai állapota olykor határt szabnak a gyakorlásban. Ezért a gyakorlaton módosításokat kell végrehajtani, hogy áthidaljuk a felmerülő korlátokat és utat engedjünk az egészséges gyakorlásnak. Ily módon egy olyan gyakorlási módszert lehet kialakítani, melynek során kerüljük a gyors, kirobbanó erő alkalmazását és inkább előnyben részesítjük a lágy alkalmazást. A mozdulatok kivétel nélkül végrehajthatóak változó erőfeszítéssel. Magasabb állásokban lehet gyakorolni és a nehéz elemeket a gyakorló képességeihez igazítva más elemekkel kell helyettesíteni.

A Chen stílusú Taiji azért megfelelő a legtöbb embernek, mert a fiatalabb generáció a magasabb szintű fizikai állóképességet gyorsabban tudják elérni és a fittebb emberek jobban kitudják terjeszteni magukat. Az idősebb generációnak visszaadja a mozgás szabadságát és megalapozza az egészséges kiegyensúlyozott életvitelt.

Összegezve, az összes Taiji irányzatnak alapvető hasonlóságai vannak és mindegyik nagyon jótékony az egészségre és az erőnlétre. Azonban a Chen stílusnak többlet előnyei vannak a gyakorló számára.


1 / Dr. Paul Lam írása alapján./

2 气(氣) Qì /levegő, lélegzet; életerő;