Tájékoztatjuk az "EU legislation on cookies" törvény értelmében, hogy az oldal kizárólag a működéséhez cookie-kat használhat, amely semmi személyes információt nem továbbít! 

Chen Shi Xinyi Hunyuan Tai Ji Quan

"A gyengédség az erőt nemessé csiszolja..."

Hu Yaozhen
(1897-1973)

Hu Yaozhen nagymester, a taiji bot qigong kiváló szakértője először hagyományos kínai gyógyászatot, qigong-ot és bokszot tanult tizenhat évesen. Bár sok tanár segítségét kérte, igazán híres mester nem tanította, mégis sokat tanult. Azonban így sem lett igazán ügyes.
Később meghallotta, hogy Peng Tingjun mester híres a harcművészeti körökben, és ezért elutazott hozzá. A mester útmutatása alapján tanult és sokat fejlődött. Hu mesterre mély benyomást tett Peng mester hírneve, magas szintű képességei, nemes jelleme és emberileg is nagyon jól kijöttek egymással. Hu később kérte, hogy belső tanítvány lehessen. Peng mester úgy gondolta, hogy Hu Yaozhen becsületes, megbízható, szorgalmas ember és ígéretes tehetség, ezért elfogadta tanítványának.
Hu ezután megtanulta a taoista iskola belső qigong-ját, a taiji bot qigong-ot, Hua Tuo öt állat készségeit, a Hat-karakteres formulát, a Liu He Xin Yi Quan-t és a Zi Lu Taiji-t. Így került át a taiji bot qigong a régiektől a mai mesterekig. Hu Yaozhen, mestere gondos irányítása alatt, sok-sok gyakorlás után elérte a legmagasabb szintű képességeket, mestere lett a taoizmusnak, a harcművészetnek és a gyógyászatnak.
Később Pekingben dolgozott egy klinikán, ahol akupunktúrás kezelésekkel gyógyítottak, és az ötvenes évektől kezdve megpróbálta alkalmazni a qigong-ot a terápiás eljárásban. Nagyon eredményes volt, sok reménytelen esetet meggyógyított. A qigong-ot az akupunktúrával és a moxabuszcióval kombinálta és sok más orvos küldött hozzá betegeket, akiket aztán sikeresen meg is gyógyított.
1959 októberében, Hu mester részt vett egy országos találkozón Beidaihe városában, ahol qigong-al kapcsolatos tapasztalatokat beszéltek meg. Elmesélte a saját tapasztalatait, a dinamikus és a statikus qigong törvényeit, amiket ő hozott létre, valamint az önkibocsátó qigong szabályát. Beszélt arról, hogy alkalmazta a qigong-ot a betegségek kezelésében, és milyen eredményeket ért el. A sok év alatt rengeteg tapasztalatot halmozott fel. Hu mester népszerűsítette a qigong-ot, „Qigong” című könyve nagy hatással volt a szakmai körökre és sok elismerést kapott.
Azelőtt nem volt egységes terminus a qigong-ra, minden iskola a maga qigong rendszerét tanította. Az ötvenes évek elején, Hu Yaozhen mester és Liu Guzhen, valamint más mesterek standardizálták a qigong kifejezést, majd népszerűsíteni kezdték másoknak. A qigong hamarosan széles körben ismertté vált. Hu Yaozhen mestert ezért méltán nevezik a modem qigong atyjának, illetve „varázsdoktornak”.