Tájékoztatjuk az "EU legislation on cookies" törvény értelmében, hogy az oldal kizárólag a működéséhez cookie-kat használhat, amely semmi személyes információt nem továbbít! 

Chen Shi Xinyi Hunyuan Tai Ji Quan

"A gyengédség az erőt nemessé csiszolja..."

Han Kuiyuan
(1948- )

Han Kuiyuan (韩奎元) – Chen Taijiquan és Qi Gong mester – 1948-ban Pekingben született. A harcművészetet családi körben kezdte el tanulni. Első mestere nagyapja Han Hongbing, aki korának híres harcművésze és testőre volt, s mestere a Phao Chui /ágyukalapács/ és a Wu Taijiquan stílusoknak is.
Nagyapja halálát közvetően az édesapja tanította tovább, aki főleg a Shaolin irányzatban volt jártas. Édesapja emellett kínai operát tanult, s harcművészeti jártasságának is köszönhetően nagy elismerésre tett szert művészetével. Han Kuiyuan tíz évig tanult apjától, s ezalatt magas szinten sajátította el a Phao Chui-t.
Egy alkalommal, amikor egy nagy hordót vitt a vállán egy rossz mozdulatnál megsérült, s ez lehetetlenné tette számára a további gyakorlást. Apjának egy régi jó barátja, aki hagyományos kínai orvoslással foglalkozott, felajánlotta, hogy bemutatja valakinek, aki tudna segíteni. Han Kuiyuan megragadva a lehetőséget, elment a baráttal egy parkba, ahol abban az időben Tian Xiuchen mester tanított. Ő volt Chen Fake nagymester egyik legkiválóbb tanítványa. Han Kuiyuan-t lenyűgözte Tian mester tudása és személyisége, s a barát ajánlásával élve, elkezdte a gyakorlást a gyógyulás reményében.
Háromévnyi szorgalmas gyakorlás után minden panasza elmúlt, s ettől fellelkesülve még több energiát fektetett a gyakorlásba. Tian mester látva szorgalmát és elhivatottságát, tanítványául fogadta és ettől kezdve mélyebben, alaposabban foglalkozott vele. A legjobb tanítványok közé tartozott. Versenyezni és oktatni kezdett, ily módon öregbítette mestere jó hírét.
Tian Xiuchen 1984-es halála után, Chen Fake egy másik híres tanítványánál, Feng Zhiqiang-nél folytatta tanulmányait. Feng mester viszonylag rövid idő után fogadott tanítványi rangra emelte Han Kuiyuan-t, akinek ez új lehetőségeket nyitott a harcművészeti ismereteinek elmélyítésében.
Összesen tizenhét évig tanult Feng Zhiqiang-nál, emellett önállóan tanított és népszerűsítette a Chen Taijiquan-t. Han mesternek több mint húsz éves tanítás során, mindössze négy fogadott tanítványa lett Pekingben.
Han Kuiyuan 1996-óta él Magyarországon, Chen Taijiquan-t és Qi Gong-ot tanít, valamint hagyományos kínai gyógymódokkal foglakozik. 2001 őszén létrehozta a Magyarországi Chen Stílusú Xinyi Hunyuan Taijiquan Egyesület-et.

 

Interjú Han mesterrel

(Elhangzott az m1 Forrás című műsorában: 2002. július 18-án.)

HAN KUIYUAN, taijiquan mester:

Örülök, hogy megoszthatom magyar barátaimmal a Taijiquan-el kapcsolatos ismereteimet, tapasztalataimat.

De miért is érdemes Taiji-t gyakorolni? Jómagam pekingi születésű vagyok, már gyerekkorom óta érdeklődtem a kínai harcművészetek iránt, a Chen Taiji pedig egész életemre szóló segítséget adott. A Chen stílus és egyéb Taiji stílusok különbségeit tekintve elsőként említeném meg, hogy gyakorlása fiatalok és idősek számára egyaránt jótékony hatással bír, természetesen érdemes már fiatal vagy középkorúként elkezdeni.

Én több mint 20 éve gyakorolom a Chen stílusú Taiji-t. Összehasonlítva a többi Taiji irányzattal, a Chen stílus mozdulatait tekintve meglehetősen bonyolult, ezért a kezdő gyakorló rendkívül nehéznek érzi. Valójában, ha valaki komolyan elhatározza magát és szorgalmasan, lelkiismeretesen gyakorol, biztos el tudja sajátítani.

A Chen stílus jellegzetessége röviden összefoglalva a gyors és lassú mozdulatok, a kemény és lágy technikák váltakozása, ötvöződése illetve a folyamatos, megszakítás nélküli mozgás. Különlegessége még egy speciális spirális erő alkalmazása.

Az egészségre gyakorolt kedvező hatása is jól ismert. Például derék- vagy lábfájdalmak, betegségek esetén, szorgalmas gyakorlással komoly javulást, de akár teljes gyógyulást is elérhetünk. Sok-sok olyan tanítványom van Kínában, akik egészségi állapotuk miatt munkaképtelenné váltak, pl. májgyulladás, tüdőbetegség, súlyos magas vérnyomás miatt. A Chen Taiji-nak köszönhetően ma már újra egészségesek és visszatértek munkájukhoz.

Mindannyian tudjuk, hogy testünk az évek múlásával elöregszik, csontjaink egyre rugalmatlanabbak, ízületeink egyre merevebbek lesznek. Ez a folyamat nagymértékben lassítható a Taiji gyakorlók számára, még 70-80 éves korukra is egészségesek és életerősek maradnak. Példának említeném meg egy kungfu nővéremet, aki 80 éves kora ellenére a mai napig Taiji-t tanít az Egyesült Államokban. Táncosként kezdte pályafutását, de egy idő után ráébredt, hogy a Taiji-tól sokkal többet kaphat egészségének megőrzése érdekében. Idős kora ellenére életerős és telve van tettvággyal. De említhetném mesteremet, Feng Zhiqiang mestert, aki 70 évesen annyi életerővel rendelkezik, akár egy középkorú férfi.

Ami a saját tapasztalataimat illeti, fiatalkoromban munka közben komoly sérülést szenvedtem, melynek kapcsán rendkívül súlyos nyaki gerinc betegségem alakult ki. Nagyon legyengültem, a karjaim és a lábaim állandóan zsibbadtak, szinte már a bénultság állapotáig romlott a mozgásom. Azt a kungfu stílust, melyet sérülésem előtt tanultam, természetesen nem tudtam többé gyakorolni, azonban egy idősebb gyakorlótársam javaslatára megismerkedtem a Chen stílusú Taiji-val.

Első fogadott mesterem Tian Xiuchen volt, miután 3 évet tanultam tőle és rendszeresen gyakoroltam, már egyáltalán nem kellett gyógyszert szednem. Majd újabb 6 év elteltével teljesen meggyógyultam és azóta is remekül érzem magam. Jó az étvágyam, jól alszom, és jól bírom a fizikai megerőltetést is. Úgy gondolom, ha annak idején nem kezdek a Taiji-val foglalkozni, ma már járni sem tudnék. Ugyanis egy alkalommal komoly lábsérülést is szenvedtem, amikor a városfalról leestem. A Taiji-nak köszönhetően viszont teljesen rendbe jöttem, mondhatom, hogy saját bőrömön tapasztaltam meg a stílus, gyógyító erejét.

Mindenkinek meleg szívvel ajánlom, aki szeretne hosszú, egészséges életet élni, és aki már elkezdte, annak kívánom, hogy legyen önmagában hite, legyen hozzá el nem múló kitartása, akaratereje. Ez különösen azoknak nagyon fontos, akik valamilyen betegséggel küzdenek, bizton számíthatnak a Taiji áldásos hatásaira.

Fontos még tudni a Taijiquan-ról, hogy nem csupán az izmokat, csontokat és a bőrt edzi, hanem fejleszti a belső energiát, a „Qi”-t. Ha mondjuk három napig nem ehetünk, ihatunk, biztos kibírjuk valahogy, de ha 5 percig nem vehetünk levegőt, az végzetes következményekkel jár. Természetesen a levegő is egyfajta Qi, de amiről a Taiji-ban szó van az a Dantian energiája. Ebben az alhasi energiaközpontban gyűjtünk össze minél több „Qi”-t. Bizonyos mennyiségű „Qi”-vel minden ember rendelkezik, és a „Qi”-nek sok megjelenési formája létezik. Van az eredendő „Qi”, amelyet mindenki születéskor kap az édesanyjától, van a védő „Qi”, vagy a táplálékokból nyert „Qi”, és van egy úgynevezett tiszta „Qi”, amihez csak gyakorlás útján juthatunk. Ez a tiszta energia, ami a hosszú, egészséges életet, szellemi frissességet adja. Aki nem fejleszti a „Qi”-t, annak számára olyan ez, mintha nem is létezne. Magától nem lesz több belőle, csak ha speciális gyakorlatok végzésével erősítjük. Általa elkerülhetjük a betegségeket, életerősek és fiatalosak maradunk, és ami nagyon érdekes, hogy még lelki problémáink megoldásában is segítséget nyújt. Ezen kívül, kiválóan fejleszti a memóriát és edzi az elmét. Mindegy, hogy egy 48, 71 vagy 83 lépéses formagyakorlatról van szó, de a mozdulatok sorrendjén kívül még számos más dologra is oda kell tudni figyelni, például a folyamatosságra, a helyes és pontos technikai kivitelezésre. A nagyagy emlékszik a mozdulatokra, a kisagy pedig irányítja azok kivitelezését. Egyszóval a taiji segítségével megerősítjük elménk erejét is.