Tájékoztatjuk az "EU legislation on cookies" törvény értelmében, hogy az oldal kizárólag a működéséhez cookie-kat használhat, amely semmi személyes információt nem továbbít! 

Chen Shi Xinyi Hunyuan Tai Ji Quan

"A gyengédség az erőt nemessé csiszolja..."

Feng mester gondolatai a gyakorlásról.

Elkerülhetetlen, hogy egy mester le ne leplezze magát éleselméjűsége, képességei mások iránt mutatott tisztelete és humorérzéke által. Feng Zhiqiang mester, egyike volt a Kínában legmagasabban tisztelt Tàijíquán gyakorlóknak, kivételes bepillantást engedett magába.

 Feng mester legfőbb tanítása az, hogy a Tàijíquán sikeres gyakorlása céljából meg kell tanulnunk helyesen edzeni és ezzel egy időben azt is, hogyan építsük fel /tápláljuk/ magunkat. Akár az egészségért, akár az önvédelemért, vagy a személyiség fejlesztéséért gyakoroljuk a Tàijíquánt, folyamatosan arra kell törekedni, hogy kijavítsuk a hibáinkat, hogy magasabb szintre jussunk. Fel kell építened magad oly módon, hogy képes légy túllépni a technika leleményén, a késztetésen, hogy megbüntesd az ellenfeled, és biztosítsd a képességeid és jártasságod maradandóságát.

 A Tàijíquán edzésben, akár egészségi, akár önvédelemi célú, elengedhetetlen a belső energia fejlesztése, hogy műveljük és tápláljuk a testet és az elmét. Amennyiben képes vagy az edzésedet folyamatosan az előbbiek elősegítéséhez igazítani és táplálni az energiád és a megértésed, képességeid korlátlanná válnak. Feng mester, akit lökő kezes képességei miatt jegyeztek, tisztelője a Tàijíquánnak, mint hosszú formájú harcművészetnek, mely olyan, mint a sárkány teste.

 Hogy elsajátítsuk a sárkány testét, a legfontosabb, hogy naponta legalább 45 percen, egy órán át „Qìgōng és Nèigōng” gyakorlatokat végezzünk. Ezek a gyakorlatok különböző módszerek lehetnek, az alábbiak szerint:

 

• Nyugvó, statikus gōng: - 1Zuò gōng, és a 2Zhàn gōng. 

• Mozgó gōng: - 3alapozó Nèigōng, a 4Chán Nèigōng, a 5Bǎojiàn gōng, és a 6Tàijí Tiáo Nèigōng. 

• A különböző Tàijí formagyakorlatok.

 

Fontossági sorrendben „Qìgōng” edzés, forma gyakorlás és fegyveres edzés.

 Hosszú ideig kell gyakorolnod. A képességeid a 7„Gōng”-jaid felhalmozódásaiból képződnek. Az edzések alkalmával meg kell tanulnod, hogyan tápláld a belső energiád. Ha csak begyűjtőd az energiát anélkül, hogy beépítenéd, hamar elveszted. Az edzés része a jellem fejlesztése. Kívánatos megtanulnod hogyan ne veszítsd el a vérmérsékleted, mivel az energiatékozló. Jó életstílust kell kialakítanod, így nem vesztegeted el azt az energiát, amit kemény munkával felhalmoztál.

 A lökő kéz edzésben képesnek kell lenned az ellazulásra, mielőtt szembe szállsz egy másik személlyel. Így a tanulónak gyakorolni kell a „péng, lǚ, jǐ, àn, zāi, liè, zhǒu, kào,” alap technikákat. Ha valaki feszült az edzés alatt és izomerőt használ, akkor a lazítás elsajátítására kell összpontosítania és mások érintéséhez való hozzászokásra. A technikákat csak akkor gyakorolhatja, ha már képes az ellazításra. Nagy hírneve ellenére, Feng mester szerény volt a képességeire. „A lökő kéz jártasságom nem a legmagasabb szintű. Minden magas szintű ember számára ott a lehetőség, hogy még magasabb szintű legyen. A magas hegy mellett mindig van egy még magasabb, így nem mondhatom, hogy én vagyok a legmagasabb.”

 A jártasság elsősorban a formagyakorlattal, különböző „Gōng”-okkal, vagy ügyességi gyakorlatokkal fejleszthető. Ezek által jelentős belső energiát gyűjthetsz. Így amikor megközelítesz valakit, vagy téged közelítenek meg, használhatod az energiádat, hogy semlegesítsd a másikat, oly módon, hogy energiája nem tud felszabadulni. Valaki nagyon nagy fizikai erővel rendelkezhet, de tele lehet belső ellenállással. Felfedezhetjük, hogy az ilyen ember belső energiája töredezett, amely ez által nem tud kilépni. De nem csak blokkolhatjuk az energia felszabadítását, hanem a „Hùnyuán” módszerrel kölcsön is vehetjük, mely egy kört téve vissza megy hozzá. Egy másik személy erejének elvételét a testedbe, majd visszaadását nevezik a „Hùnyuán” körforgás módszerének. A belső energiát használod, hogy legyőzd a külső vagy belső ellen energiát. Aki izomerőt használ, nem képes mindig felszabadítani az erejét, ha használod az ellen energiát. Először lefeded, majd blokkolod a másik energia felszabadítását. Az izomerő, külső erő.

 A belső erő, a művelésével elérheti a gyökerét. Jó gyökerednek kell lennie. Ez a valódi erő módszere. Ha fizikailag erős vagy és belső erővel is képes vagy dolgozni, ez az igazi erő. A lökő kéznél az általános szabály, hogy „légy ott az ellenfél gyenge pontján és tartsd távol magad az erős részeitől”.

 A „Huàjìn”, vagy semlegesítés, alapvetően lágyságot használ a keménység legyőzésére. A legtöbb ember kemény erőt használ, mely mindig részleges, soha nem használja az egész testet. A Tàijí a lágyság és tapadás módszerét használja, hogy elvezesse az ellenfél kemény erejét. Amikor elvezettünk, aztán használhatjuk a saját erőnket. A lágyságot használjuk, hogy kiüresítsük a másikat, majd vezetve az energiát visszahozzuk neki. A folyamat csúcsán alkalmazzuk saját energiánkat. Egy híres meghatározás szerint, „hagyd az ellenfelet kiüresedni”.

 Chen Fake és Hu Yaozhen mesternek nagyon magas szintű lökő kéz jártassága volt. Chen Fake, a selyemszál gombolyító energiát nagyon különleges módon volt képes használni. Nem számított milyen nagy, vagy erős volt az ellenfele, csak alkalmazta a spirális erőt a semlegesítéshez, így ellenfelei elestek. Chen Fake-t bármikor megérintették a harc közben, ellenfelei olyanná váltak, mint a kisgyerekek, akik csak most tanulnak járni. Elvesztették az egyensúlyukat valahányszor megérintették. Nagyon szerény volt. Tanulóit magas erkölcsi és harcművészeti mérce alapján választotta. Neki és Yaozhen-nek nagyon magas erkölcsi szintje volt. Egyszerű és erényes életet éltek. Hu Yaozhen-t megtisztelve, Feng mester elmondta, hogy a „Hùnyuán Qì”-je vagy spirális energiája nem volt látható, de a „Qì”-jének ereje hatalmas volt. Ha valaki megütötte nem tudott kárt tenni benne. „Dāntián”-je olyan erőteljes volt, hogy elnyelte a támadó erejét, majd a támadó lepattant róla. Egyszer állómeditációja közben valaki a „Dāntián”-jébe ütött, de egy méter magasan pattant le róla. Egyszer Feng mester is megpróbálta megütni, de amikor a keze már majdnem elérte a mesterét, elszállt az ereje. Ütésének a továbbiakban semmi ereje nem volt, elvesztette az energiát. Ez az, amire a kínaiak azt mondják, jó a „Gōngfu”-ja.

 A „Gōng”, gyakorlásod eredményeként összegyűlt energia, amit a természetből veszel fel. Általában amikor a „Gōng”-ról, vagy a „Gōngfu”-ról beszélünk, ez alapvetően egy változó, amit annak mérésére használhatsz, milyen magas az energia összegyűjtés bizonyos gyakorlatokból. Feng mester a „Tàijí”-ját, „Chén stílusú Xīnyì Hùnyuán Tàijíquán”-nek nevezi.

 A 8„Hùnyuán” összetett szó, a „Hùn” jelentése: összekever, keveredik, a „Yuán” jelentése: első, fő alapvető. Így, a „Hùnyuán” kifejezés, a világegyetem eredetét, központját jelenti. Ebből az következik, hogy a világegyetemben mindennek és minden lénynek van „Hùnyuán”-ja. Az ember eredeti „Qì”-je, vagy „Hùnyuán Qì”-je, a „Dāntián”-ben lakik. A „Dāntián Hùnyuán Qì” a mozgató rúgója a Tàijíquán gyakorlatainak.

 Feng mester tanárként, olyan véleménnyel volt a tanulóiról, amilyen tehetségesek, erkölcsösek és amilyen keményen akartak dolgozni. Először „Qìgōng”-al, a Tàijí formákkal és fegyveres edzésekkel kezdte velük, majd aztán „Nèigōng” edzéssel, mely magába foglal különféle belső gyakorlatokat. A legmagasabb szinten a tanulóknak tudniuk kell a különféle „Gōng”-ok alapelveit és alapvető edzési gyakorlatait. A „Nèigōng”-ot is gyakorolniuk kell, mely magába foglalja a belső energia felszabadítását a testből. A gyakorlónak fejlesztenie kell a „Qì” kristályt. Ez a kristály épp a köldök mögött 1,5 ujjnyira, a 9„Qízhōng” akupunktúrás pont mögött van. Ha kis mennyiségű energiát tartalmaz, az egészségesen tartja az embert. Magasabb energia szintjén egészségesebb és hosszú életű lehetsz és valamennyi rendkívüli erőd lehet. A „Dāntián” légzés során, kilégzéskor az energia e pontból kimegy az egész testbe. Amikor belélegzünk, az energia visszatér ide. Magasabb szinten minden képesség és az energia e pontból indul ki. A kristály olyan, mint egy üreges golyó, amely magába gyűjti a sűrű energiák keverékét. A héj üres, de belül megdermedt energiát tartalmaz. Míg az alsó „Dāntián” a köldök mögötti területre koncentrálódik, alapvetően az egész alhas tájékot „Dāntián”-nek nevezik. Ez magába foglalja a „Qìhǎi”, „Guānyuán” és más pontokat, de a középpont a köldöknél van. Ez az a terület ahol az energia képződik. A tanulók mielőtt a mozgásos „Qìgōng”-ot vagy a Tàijí formát tanulnák, a nyugalmi „Gōng”-ot kell gyakorolniuk, hogy segítsék az energia, az agy, szív és az idegrendszer felépítését. A nyugalmi „Gōng” edzés segíti az energia összegyűjtését, hogy kiegyensúlyozza azt az energiafogyasztást, amely néhány mozgásos „Gōng”-nál előfordulhat. Az edzésnek egy másik fontos része a természetből történő energiagyűjtés, hogy megnövelje a belső energia mennyiségét.

 Egy másik fontos szempont a 10„Zhōngdìng, a középponti kiegyensúlyozottság fejlesztése. A Tàijí érzékelésben ez egy függőleges vonal a „Bǎihuì”-tól a „Huìyīn”-en át, a két láb között lefelé a földig. Ezt a „Zhōng Qì” fejlesztésére eddzük, ami a lelki és a „Qìgōng” edzéssel kapcsolatos.

 Része a Tàijíquán belső gyakorlásnak és a meditációnak a „Qì” kis, vagy mikro keringetése és a nagy, vagy makro keringetése. A kis keringetés, a gerinc mentén fel, elöl a mellkas középvonalán le... A nagy keringetés nagyjából a „Yǒngquán”-nál kezdődik aztán fel a háton, elöl le és vissza a lábakba. Ha az embernek elég energiája van, a kis- és nagy-kozmikus körzések maguktól megtörténnek. Ha nincs elég felhalmozott energiád nem vagy képes a kozmikus körzésekre. A „Zhōng Qì”-t bonyolult érezni és megérteni. Az egyetlen dolog, amit tenned kell, hogy elegendő „Qì”-t halmozz fel. Akkor meglesz a köröd. Az energia felhalmozása magától aktiválja a keringetést, amikor eléred a megfelelő küszöböt.

 Az egészség a Tàijí edzés elsődleges célja, és mialatt az egészségeden dolgozol, jártasságot szerzel. Ez továbbá alapvető önvédelmi képességeket is ad. A kezdő szinten az egészségért és a hosszú életért edzenek. A harcművészetek is erre alapozottak. Azonban ha valaki csak az egészségéért gyakorolja a Tàijí-t, nem fogja elérni a „Gōngfu” magas szintjét. Ha valaki a harcművészetért és a „Gōngfu”-ért gyakorol, először meg kell teremtenie az alapot, ami az egészség, aztán építhet arra. Ez tehát a gyakorolni valók fontossági sorrendje. Az emberi lény számára a legértékesebb dolog az egészség. Egészségesnek kell lenned, aztán csinálhatsz más dolgokat is. Különben életednek nincs értelme. De az sem helyes, ha valakit bírálunk, mert csak az egészségéért gyakorolja a Tàijí-t és nem „valódi” Tàijí-t csinál.

 Amikor a formát gyakorolod, a legfontosabb, amire figyelni kell, az energiád táplálása. Azután a gyakorlónak a „Péng” és a többi Tàijí alap jártasság megértésére kell koncentrálnia. De nem jó ötlet folyton az alkalmazásra gondolni forma közben. Ha a harcra gondolsz forma közben a „Qì”-d belül nem lesz egyenletes. A klasszikusok mondják, hogy soha ne legyen gondolatod más megtámadására, vagy megsebzésére. Ha ilyen gondolat jár az eszedben, miközben gyakorolsz, nem fogsz magas szintre érni, a „Qì”-d blokkolttá válik és a szerveidben diszharmónia lesz. Ez meggátolja az előrehaladásod. A Tàijí egy gazdag művészet, mert a „Yīn és a Yáng” egyensúlya körül forog. Az univerzumban mindenben benne van a „Yīn és a Yáng”. A Tàijíquán gyakorlása által elérhetjük a „Yīn és Yáng” egyensúlyát. Ez vezetni fog minket, hogy egészséges életet éljünk és elérjük az egészséges szellemi és érzelmi állapotot. Feng mester, mielőtt nyugdíjba ment, komoly egészségügyi problémái voltak, de aztán csak a Tàijí-ra és a „Qìgōng”-ra koncentrált. Egy év alatt miden baja elmúlt és egy végső stádiumos májrákos üzletembert is meggyógyított a „Qìgōng” módszereivel.

 Feng Zhiqiang 1926-ban született Xulu-ban, Hebei tartományban. Nyolc éves kora óta tanulta a harcművészetet. Nagyapja, dédapja jól képzett harcművészek voltak. Először Shaolint tanult, aztán Pekingbe költözött és Tongbei Quan-t, vastenyeret, vörös homok tenyeret tanult. Majd 1948-tól, Hu Yaozhen-től Xinyi-t és Qigong-ot tanult. Hu mutatta be 1951-ben Chen Fake-nak aki Hu jó barátja volt és szorgalmazta Taiji tanulását. Délelőtt Hu-nál délután Chen-nél tanult. A kezdet kezdetén úgy gondolta, hogy a Taiji csak egy harcművészet, de később rádöbbent, milyen gazdag is ez a művészet, amely tartalmazza az Ég és a Föld Tao-ját. Feng Zhiqiang elhunyt 2012 májusában, Pekingben.


1 Ülő gōng-ok.

2 Álló gōng-ok.

3 Hùnyuán belső Qìgōng.

4 „Selyemtekercselő” belső Qìgōng.

5 Egészség megőrző Qìgōng.

6 Bot és pálca belső Qìgōng.

7 Jártasságok különféle edzési technikákban.

8 混元

9 脐中 /köldök közepe/

10 中定